ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΟΥΑΛΙΑ
Επειδή ο καιρός στην Ουαλία είναι άστατος θα πρέπει να γίνεται καθημερινά αξιολόγηση της κατάστασης του καιρού. Παρακάτω παρουσιάζω πρώτα την πρώτη πρόταση και εν συνεχεία την εναλλακτική πιο ήπια λύση για παν ενδεχόμενο. Όσες ομάδες ατόμων η ορειβατικοί σύλλογοι ενδιαφέρονται ας έρθουν σε επικοινωνία με τον υπογράφοντα.
ΗΜΕΡΑ 1η Παραλαβή από το αεροδρόμιο είτε του Manchester είτε από το λιμάνι του Holyhead (αφού φθάσετε πρώτα στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου). Μεταφορά με ΙΧ και άφιξη στο προορισμό. Τακτοποίηση στα δωμάτια. Περίπατος είτε στο Beaumaris, είτε στο Menai Bridge κ.α.
ΗΜΕΡΑ 2η CARNEDD LLEWELLYN ΝΟΤΙΑ
Μετάβαση από νωρίς στο Ogwen Valley και εξεύρεση παρκινγκ. Νότια των Carneddau υπάρχει ένα δίκτυο υψηλών κορυφογραμμών. Σύμφωνα με τον Ashton, αυτό το έδαφος «είναι ιδανικό για αυτούς που κινούνται γρήγορα και θέλουν να διασχίζουν πολλές κορυφές την ημέρα» Πάνω από τη λίμνη υπάρχει ένα καλά ενισχυμένο βραχώδες μονοπάτι που ανεβαίνει μέχρι το Bwlch Eryl Farchog μετά από αλλεπάλληλα ζιγκ-ζαγκ. Ακολουθεί ένα σύντομο σκαρφάλωμα. Παρακάμπτουμε τη βραχώδη κορυφογραμμή από αριστερά για να φτάσουμε στην κορυφή του Carnedd Llewellyn. Η θέα από το Carmedd Llewellyn είναι εξαιρετική. Τα Carneddau, τα Glyderau, το Moel Siabod είναι όλα ορατά. Στο δρόμο της επιστροφής κατεβαίνουμε μέσω του Pen yr Helgi Du. Ακολουθεί και εδώ ένα σύντομο σκαρφάλωμα. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εναλλακτική λύση είναι:
Llaneilian walk. Μια ενδιαφέρουσα πεζοπορία κατά μήκος ενός ήσυχου και απομακρυσμένου τμήματος της ακτής στη βορειοανατολική γωνία του νησιού Ynysmon/ Anglesey στη Βόρεια Ουαλία της Βρετανίας. Η επιστροφή γίνεται κατά μήκος στενών άσφαλτο δρόμων σε κάποια σημεία. Καλό είναι να επισκεφθείτε τη χαμηλή κορυφή mynydd Eilian όπου έχει καλή θέα του νησιού. Ο σημερινός φάρος χρονολογείται από το 1835. Ο κυλινδρικός πύργος στο μικρό νησάκι Ynys Dulas χτίστηκε το 1821 για να αποθηκευθεί φαγητό και να στεγάσει ναυτικούς που ναυαγούσαν! Υπήρχε δηλαδή πρόβλεψη και για τους ναυαγούς!
ΗΜΕΡΑ 3η MOELWYN MAWR AND MOELWYN BACH ΑΠΟ TAN Y GRISIAU.
Μία ορειβατική αυτή διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις. Βλέπουμε παντού τα απομεινάρια μίας άλλης εποχής όχι και πολύ μακρινής. Πέτρινες κατασκευές αναχωμάτων, σπιτιών και εργαστηρίων χωρίς ίχνος τσιμέντου. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι στοές καθώς και οι ενισχυμένες με σχιστόλιθους όχθες του ποταμού. Βέβαια με το πέρασμα του χρόνου οι κατασκευές κατέρρευσαν αφήνοντας μία μελαγχολική γεύση. Τέλειος συνδυασμός ορειβασίας και ιστορίας. Ένα ξεχωριστός τόπος. Η διαδρομή κρατά αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εναλλακτική λύση είναι:
Rhoscolyn coastline, Holy island, Ynysmon, Η δυτική ακτογραμμή του νησιού είναι γεμάτη από πολύ παλιούς βράχους (Precambrian) στη Βρετανία. Αυτοί μπορούν να φανούν στα δυτικά του Rhoscolyn. Οι θαλάσσιες καμάρες είναι μοναδικά φυσικά γλυπτά. Είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών διάβρωσης. Το πηγάδι που βρίσκεται στην περιοχή πιστεύεται ότι θεραπεύει ψυχικές διαταραχές. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα ήταν τόπος προσκυνήματος. Το 1855 έξω από αυτή την προεξοχή εδάφους ένα πλοίο του Λιβερπουλ βυθίστηκε αφού χτύπησε ένα ύφαλο μέσα σε πυκνή ομίχλη. Το πλοίο βυθίστηκε γρήγορα αφήνοντας στο πλήρωμα του (17 άνδρες) λίγο χρόνο να διαφύγουν με τη σωσίβια λέμβο. Παραδόξως η σωσίβια λέμβος χτύπησε επίσης τους βράχους μέσα στην κακή ορατότητα, βυθίστηκε και οι εξαντλημένοι άντρες αναγκάστηκαν να περάσουν τις επόμενες 12 ώρες πάνω σε ένα από τα μικροσκοπικά βράχια. Τελικά άλλη σωσίβια λέμβος της ακτοφυλακής στάλθηκε για βοήθειά τους.
ΗΜΕΡΑ 4η CREIGIAU GLEISION FROM CAPEL CURIG.
Creigiau Gleision είναι ένα χαμηλό βουνό της Ουαλίας. Βρίσκεται ακριβώς πανω από μια τεχνητή λιμνη. Μια ενδιαφέρουσα πεζοπορικη διαδρομή πάνω από όμορφους λόφους. Η διαδρομή είναι συναρπαστική με εκπληκτική θέα. Η περίπλοκη εύρεση διαδρομής γίνεται πολύ δύσκολη σε περίπτωση ομίχλης. Απαραίτητη η χρήση χάρτη πυξίδας και GPS λόγω της πολυπλοκότητας του εδάφους. Η απόσταση είναι 14 χλμ. με 690 μ. υψομετρική διαφορά και χρειάζονται 6,5 ώρες για την ολοκλήρωση της διαδρομής. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εναλλακτική λύση είναι:
Porth Swtan and Ynys y Fydlyn, Ynysmon, Μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή σε έναν απομακρυσμένο βράχο και στη συνέχεια κατά μήκος μίας πολύπλοκης ακτογραμμής. Μακριά στο βάθος της θάλασσας διακρίνονται τα ξερονήσια Skerries με το φάρο τους. Αρκετά πλοία ναυάγησαν εδώ. Σε ένα ναυάγιο σουηδικού πλοίου το πλήρωμα 116 ατόμων ξεβράστηκε πάνω σε αυτόν το βράχο. Όλοι σώθηκαν χάρη στην ακτοφυλακή. Ακούστε τον άνεμο να σφυρίζει μια καλοκαιρινή μέρα.
ΗΜΕΡΑ 5η CADER IDRIS ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ MINFFORDD.
Το βουνό Cader Idris αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή, είναι ένα Εθνικό Πάρκο, μια περιοχή ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος και μια Ευρωπαϊκή περιοχή περιβαλλοντικής προστασίας. Η διαδρομή ξεκινάει από ένα αρχέγονο δάσος βελανιδιάς, προσπερνάμε καταρράκτες πριν βγούμε στο ανοιχτό βουνό, όπου το μονοπάτι ανεβαίνει απότομα. Η διαδρομή περνάει κοντά σε μία λίμνη που θεωρείται ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα λίμνης από την εποχή των Παγετώνων. Οι παγετώνες δημιούργησαν αυτό το ανάγλυφο αφήνοντας απότομα βράχια στις τρεις πλευρές. Χρειάζεστε έξι ώρες εκεί και πίσω (συμπεριλαμβανομένων σύντομων στάσεων για νερό και κολατσό). Να σημειώσω ότι βρέχει τις 200 μέρες απο τις 365 μέρες του χρόνου.
Επειδή η απόσταση μέχρι την εφετηρία είναι μεγάλη θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε τη διαδρομή Yr Wyddfa from Pen Y Pass through Y Llethr. Το πλεονέκτημα είναι ότι είναι πιο κοντά και διαθέτει καντίνα στην κορυφή. Το μειονέκτημα είναι η πολυκοσμία στην κορυφή. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εναλλακτική λύση είναι:
South Stack Holyhead. Έχει την πιο δραματική βραχώδη γεωμορφολογία στη Βρετανία. Το South Stack έχει μία πολύ αρχαία γεωλογία. Βράχια της περιόδου Precambrian μπορούν να βρεθούν εδώ στο Holyhead και στην κορυφή Mynydd Twr, το ψηλότερο σημείο του νησιού και χρονολογούνται 500 εκατομμύρια χρόνια πίσω στο παρελθόν.
ΗΜΕΡΑ 6η FROM NANT PERIS TO ELIDIR FAWR, Y GARN, GLYDER FAWR, PEN Y PASS OR CWM DUDODYN.
Μια ελκυστική αλλά απότομη ανάβαση στην κορυφή του Elidir Fawr. Ξεκινάμε από το μονοπάτι δίπλα στην εκκλησία του Nant Peris. Στα τελικά στάδια το μονοπάτι είναι βραχώδες. Μετά τη κορυφή στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε όλο δεξιά. Μια υπέροχη πορεία ακριβώς πάνω σε έναν εντυπωσιακό στενό διάδρομο με θέα στην τεχνητή λίμνη του Elidir fawr. Βαδίζουμε πάνω σε πολύ τραχιά βράχια, για μικρή απόσταση πριν από μια αρκετά εύκολη, αν και συχνά χωρίς μονοπάτι, κάθοδο προς το Ναντ Πέρις. Υπολογίστε περίπου πέντε ώρες και 847 m. υψομετρική διαφορά. Εφόσον ο καιρός είναι καλός και οι συμμετέχοντες σε καλή φυσική κατάσταση συνεχίζουμε προς κορυφές Y Garn και Glyder Fawr με κατάβαση στο Pen y Pass. Η συνολική απόσταση είναι 11,8 χλμ. με υψομετρική ανάβαση στα 990 μ. και χρειάζονται έξη ώρες για την ολοκλήρωση της διαδρομής. Από εκεί παίρνουμε το λεωφορείο για να κατεβούμε πίσω εκεί που ξεκινήσαμε. Μεγάλη στάση στο Llanberis για να επισκεφθούμε τα μουσεία της περιοχής. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εναλλακτική λύση είναι:
Λόφος Tal Y Fan, Conwy. Ξεκινάμε από το Nant y Coed που είναι μια όμορφη δασική έκταση στο πίσω μέρος της κωμόπολης Llanfairfechan. Ένας ελκυστικός σύντομος περίπατος ακολουθεί το ποτάμι. Το Nant y Coed βρίσκεται στο μονοπάτι που διασχίζει τη Βόρεια Ουαλία. Το Tal y Fan είναι μια απομακρυσμένη κορυφή των βουνών Carneddau στη Βόρεια Ουαλία. Κατεβαίνουμε από την κορυφή ακολουθώντας το φράχτη μέχρι κάτω. Μόλις κατεβούμε από τους λόφους ακολουθούμε το μονοπάτι της Βόρειας Ουαλίας προς το χωριό Abergwyngregyn. Σταματάμε σε ένα σταυροδρόμι και στρίβουμε δεξιά προς Llanfairferchan.
ΗΜΕΡΑ 7η. TRE‘R CEIRI. ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ. YR EIFL
Αυτό του φρούριο ανάγεται από την εποχή του σιδήρου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλά διατηρημένα φρούρια πάνω σε λόφους στη Βρετανία. Οι προμαχώνες έχουν πλάτος 3,5 μ. και είναι αξιοσημείωτα άθικτες. Υπάρχουν ερείπια 150 πέτρινων στρογγυλών σπιτιών. Υπολογίζεται ότι 400 άνθρωποι ζούσαν εκεί μέχρι το 400 μ.Χ. Τα ερείπια ανάγονται από τα μέσα του δεύτερου αιώνα μ.Χ. Όπως θα περίμενε κανείς το πανόραμα από την κορυφή Yr Eifl είναι εκτεταμένο. Αυτές οι απόκρημνες βόρειες πλαγιές προστατεύουν την απομονωμένη κοιλάδα του Nant Gwrtheyrn. Το Nant Gwrtheyrn σημαίνει η κοιλάδα του Vortigern. Η τελική κρυψώνα του εξόριστου Βρετανού βασιλιά που έχασε τον έλεγχο του βασιλείου του από τους Σάξονες. Η εκκίνηση από το πάρκιγκ του χωριού LLithfaen. Θαλασσινό μπάνιο στις ακτές του Nant Gwrtheyrn. Θα πρέπει να εχουμε το μαγιό μαζί μας. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εναλλακτική λύση είναι:
Penmon, Ynysmon. Μετάβαση με ποδήλατα από το Llandegfan στο Penmon. Το Penmon είναι η πιο ανατολική άκρη του Anglesey. Ένας ψηλός ασπρόμαυρος αυτόματος φάρος προειδοποιεί για επικίνδυνα νερά μεταξύ του πιο ανατολικού ακρωτηρίου του Anglesey και του νησιού Puffin. Ο Saint Seiriol ίδρυσε τον μοναστικό οικισμό στο Penmon και έχτισε ένα δεύτερο μοναστήρι στο νησί.
ΗΜΕΡΑ 8η. Μεταφορά στο αεροδρόμιο και αναχώρηση.