Ascending Mountain Fuji, 3776m, Japan. Ανάβαση στο Φούτζι (3776 μ).
(description in English and Greek by Konstantinos Koukouris)
Climbing Mount Fuji is a unique mountaineering and cultural experience. You need about 12 hours within two days to ascend and descend the mountain. It is worth hiking but one should take into account other parameters besides one’s personal fitness and mountaineering experience. These parameters are the following:
- Too many transfers from Kyoto/ Tokyo to Futji and back to your hotel.
- It is very difficult to find a refuge to sleep at night.
- Sleeping on a judo tatami (mattress) is difficult.
- There is lack of water on the mountain. Water, tea, coffee etc are overpriced on the mountain.
- There is a 20 degrees Celsius difference between sea level and summit level.
In the entrance to mountain we read the following message:
- Mt. Fuji is the highest mountain in Japan. Before you climb it, be sure to check the weather forecast for the mountain and make sure that you bring along proper clothing and provisions which may be necessary for protection against the rain and cold weather. 2. If the weather becomes treacherous, please take refuge in the nearest mountain hut.
- Please do not stray off the designated hiking trails because you might cause falling rocks which could injure other hikers.
- Please carry a flashlight along with you if you hike at night and be sure to check the batteries beforehand to make sure that they work.
- Please keep Mt. Fuji clean and do not litter on the mountain. There are no garbage facilities, so all of your trash must be carried back down the mountain with you.
On the way down we were overloaded with the rubbish that we had produced on the way up: plastic bottles of water, plastic coverage of food etc. Once you arrive at the 5th station there is no litter box anywhere and for a good reason. Everything has to be carried down from the mountain.
There are three descending trails from the summit of Mt. Fuji. They are the Yoshida Subashiri Trail, the Gotemba Trail, and the Fujinomiya Trail. At the 8th Station, the Yoshida/Subashiri Trail descending route splits off into two different directions. The Subashiri Trail continues on the right, and the Yoshida Trail continues on to the left. You have to be careful when crossing the roads which are used by bulldozers. (Watch out and stay out of the way of bulldozers). The guideposts on each trail are classified by colour. When descending, you should take the correct colour trail.
The Weather of Mt. Fuji: The average air pressure on Mt. Fuji’s summit is 638hPa, which is two-thirds that of sea level. MF is an isolated cone-shaped peak at 3776m (12,380) above sea level . The weather changes drastically and the wind directions shift temporarily and spatially. A cumulus (Cu) cloud rising from the base to the summit in the summer is an indication of thunderstorms. When strong, cold air reaches the upper levels in summer and the summit temperature drops below 6C, thunderstorms tend to form around noon. In the wintertime, Mt. Fuji weather conditions are extremely harsh The maximum and minimum average temperatures at the summit are-15C (SF) and -22C (-6F), respectively. Mt Fuji has heavy snowfall when low pressure systems pass in the winter. The forest reduces wind speeds below the 5th Station, but they suddenly and drastically increase above umberine.
Η ανάβαση στο βουνό Φούτζι απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία από πολύ νωρίς και θέτει διάφορα εμπόδια. Ας τα εξετάσουμε ένα ένα.
- Μετακινήσεις: Καθώς ήρθαμε από το Κυότο προς το Φούτζι με τραίνο και όχι από το Τόκιο χρειάστηκαν τρεις αλλαγές λεωφορείων για να φθάσουμε στον 5ο σταθμό που είναι και η πιο βολική αφετηρία για την ανάβαση μέσω του μονοπατιού Yoshida. Στο λεωφορείο express δεν υπήρχαν θέσεις οπότε χρησιμοποιούνται τα τοπικά λεωφορεία. Ξεκινάμε την ανάβαση απόγευμα οπότε έχουμε πολύ λίγο χρόνο για να φθάσουμε σ’ένα προεπιλεγμένο καταφύγιο. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και κατά την μετάβαση μας στο Τόκυο μετά το τέλος της ορειβασίας. Τέσσερις συν τρεις αλλαγές τραίνου και μετρό. Είναι πολλές οι επτά μετεπιβιβάσεις. Η ομάδα αποτελούνταν από τους Ρούσο Αθανάσιο, Καλουσιο Χαράλαμπο, Κουβαλακιδου Γλυκερία και τον υποφαινόμενο.
- Διαμονή: Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι το κλείσιμο θέσης σε καταφύγιο. Με το που ανοίγει η σαιζόν για τα καταφύγια, είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση που δεν προλαβαίνεις να κλείσεις κρεβάτι για ύπνο. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει κανείς αρκετούς μήνες πριν την άφιξη του στο βουνό. Εταιρίες που ειδικεύονται στην παροχή υπηρεσιών σε πελάτες για να τους ανεβάσουν στο βουνό σε έχουν ήδη προλάβει στο κλείσιμο θέσεων στα καταφύγια οπότε πολύ δύσκολα βρίσκεις κάτι, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ξενυχτησαμε στην Ελλάδα λόγω της διαφοράς ώρας προκειμένου να προλάβουμε να κλείσουμε κρεβάτι στα καταφύγια. Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες μας απέβησαν άκαρπες, οπότε χρειάσθηκε να παρακαλέσουμε τους διοικούντες των καταφυγίων και να τους “χτυπήσουμε” στο φιλότιμο μέχρι να καταφέρουμε επιτέλους να μας δεχθούν. Η έλλειψη ύπνου είναι άλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ορειβάτης. Δεν υπάρχει στρώμα, υπάρχει ένα τατάμι του τζούντο πάνω στο οποίο ρίχνουν έναν υπνόσακκο. Ο υπνος κατά την ανάβαση είναι απαραίτητος για να συνηθίσετε τη διαφορά υψομέτρου από το επίπεδο της Θάλασσας μέχρι την κορυφή. Οι ορειβάτες θα πρέπει να περάσουν λίγες ώρες σε μεγάλο υψόμετρο αντί να ανεβαίνουν συνεχώς διότι αυτό βοηθά με τη διαχείριση της διαφοράς υψομέτρου. Το υψόμετρο στον 5ο σταθμό είναι στα 2305 M. Μείναμε σένα καταφύγιο στον 8ο σταθμό κοντά στα 2500μ. . Ο ύπνος είναι σχεδόν αδύνατος και σαν να μην έφθανε αυτό πρέπει να ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα για να ξεκινήσουμε την πορεία προκειμένου να θαυμάσουμε την ανατολή από ψηλά.
- Κουραστική διαδρομή: Άυπνοι σχεδόν και αγγουροξυπνημένοι ξεκινάμε για την κορυφή με ένα φακό στο κεφάλι. Η ανάβαση είναι ιδιαίτερα επίπονη και συνιστάται μόνο για αυτούς που έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία στο βουνό διότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Ευτυχώς ολο το μονοπάτι Yoshida μέχρι την κορυφή είναι πολύ καλά οριοθετημένο με αλυσίδες και σχοινιά. Είναι αδύνατον να χαθεί κάποιος, -α. Καθώς το μονοπάτι είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του εντελώς σαθρό έχει ενισχυθεί πολλαπλώς με ατσάλινα δικτυωτά κλουβιά γεμάτα πέτρες για την υποστήριξη των πρανών, με διάφορες ξυλοκατασκευες η μεταλλικές ράβδους. Επίσης υπάρχουν ομάδες διάσωσης στο βουνό για παν ενδεχόμενο.
- Καλή ψυχολογική προετοιμασία: Σύμφωνα με την Έλενα Αλουπογιάννη, κάθε σοφος άνθρωπος έχει ανέβει στο Fuji μια φορά. Η ίδια, η οποία διαμένει στο Τόκυο, έχει ανέβει δύο φορές. O ηφαιστιακός γίγαντας του Φούτζι των 3776 μέτρων που επιβλέπει το Τόκιο απειλεί να το καταστρέψει με την επόμενη έκρηξή του. Το Φούτζι είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός των Γιαπωνέζων για το καλοκαίρι. Για πολλούς Γιαπωνέζους αποτελεί ένα θρησκευτικό προσκύνημα μιας και το Φούτζι θεωρείται ιερό βουνό. Υπαρχει ενα εισιτήριο για να ανέβει κανείς στο βουνό το οποίο κοστίζει 1000 ¥ και το οποίο πληρώνουν οι ορειβάτες στον φορέα Διαχείρισης του Βουνού. Η δασική ζώνη τελειώνει στα 2500 M. Όπως αναφέρει η Έλενα Αλουπογιάννη, το 73% της Ιαπωνίας αποτελείται από ορεινούς όγκους. Υπάρχουν περίπου 15 πανδοχεία επάνω στο κλασικό μονοπάτι. Όπως αναφέρει η Αλουπογιάννη «στον 8ο σταθμό, περίπου στα 3100 M υψόμετρο, είδαμε κάποιους ορειβάτες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το υψόμετρο με συμπτώματα από τη λεγόμενη νόσο των βουνών. Για δύο ώρες μετά το δείπνο δεν πρέπει να κοιμηθεί κανείς για να μην νοιώσει δυσφορία από τη νόσο των βουνών”. Η επιμονή και η υπομονή είναι απαραίτητα συστατικά για μία επιτυχημένη ανάβαση.
- Ο καιρός στο Φούτζι: Η μέση ατμοσφαιρική πίεση στην κορυφή του όρους Φούτζι είναι 638 hPa, δηλαδή τα δύο τρίτα της στάθμης της θάλασσας. Το Φούτζι είναι μια απομονωμένη κορυφή σε σχήμα κώνου στα 3776 μέτρα (12.380) πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Ο καιρός αλλάζει δραστικά και οι κατευθύνσεις του ανέμου μεταβάλλονται χρονικά και χωρικά. Όταν ο δυνατός, κρύος αέρας φτάνει στα ανώτερα επίπεδα το καλοκαίρι και η θερμοκρασία της κορυφής πέσει κάτω από τους 6 βαθμούς Κελσίου, οι καταιγίδες τείνουν να σχηματίζονται γύρω στο μεσημέρι. Το χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες στο όρος Φούτζι είναι εξαιρετικά σκληρές. Οι μέγιστες και ελάχιστες μέσες θερμοκρασίες στην κορυφή είναι -15C (SF) και -22C (-6F), αντίστοιχα. Η μέση ταχύτητα ανέμου είναι 20 έως 30 ms (45 έως 67 mph) με αύξηση 50% στην κορυφογραμμή. Το όρος Fuji έχει έντονες χιονοπτώσεις το χειμώνα. Ένα αιωρούμενο φακοειδές σύννεφο είναι ένδειξη ισχυρών ανέμων. Υπάρχει μια διαφορά θερμοκρασίας γύρω στους 20 βαθμούς μεταξύ πεδιάδας και κορυφής. Οπότε εάν κάποιος δεν πάρει μαζί του χειμερινό ρουχισμό ενδέχεται να υποστεί ένα είδος σοκ.
- Διαχείριση σκουπιδιών: Στην κατηφόρα ήμασταν υπερφορτωμένοι με τα σκουπίδια που είχαμε χρησιμοποιήσει στην άνοδο: πλαστικά μπουκάλια νερό, πλαστική κάλυψη φαγητού κ.λπ. Μόλις φτάσετε στην βάση του βουνού δηλαδή στον 5ο σταθμό δεν υπάρχει πουθενά κιβώτιο απορριμμάτων και για καλό λόγο. Όλα πρέπει να μεταφερθούν από το βουνό.
- Το νερό: Εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος αριθμός καταφυγίων που προσφέρουν καταλύματα αλλά και τα απαραίτητα. Αποφύγετε τις αγορές νερού η φαγώσιμων διότι είναι εξεζητημένες. Π.χ. Η τιμή ενός μπουκαλιού νερού είναι τετραπλάσια του κανονικού μέσα στην πόλη. Η τιμή του καφέ στο βουνό είναι πενταπλάσια ενός καφέ στην πόλη. Ο καφές δεν είναι τίποτα άλλο από ένα έτοιμο πλαστικό ποτήρι του φραπέ σαν αυτά που έχουμε στην Ελλάδα για να φτιάχνουμε φραπέ στον δρόμο το οποίο γεμίζουν με ζεστό η κρύο νερό ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη ορειβάτη. Παρότι είναι για πέταμα το χρυσοπληρώνουμε και το πίνουμε.
- Άλλες όψεις της διαδρομής: Στην κορυφή υπάρχει ταχυδρομείο! Είναι εκπληκτικό ότι ένας μεγάλος αριθμός ορειβατών στέλνει ευχετήριες κάρτες ώστε να έχουν επάνω την ταχυδρομική σφραγίδα του υψηλότερου σημείου της Ιαπωνίας. Πήγαμε και εμείς στο ταχυδρομείο για να στείλουμε γράμματα από την κορυφή. Τα γράμματα, τα σκουπίδια και τα διάφορα προϊόντα ανεβοκατεβαίνουν στο βουνό με ένα όχημα τυπου ρατρακ.
Στην είσοδο του βουνού διαβάζουμε το ακόλουθο μήνυμα:
Α. Το όρος Φούτζι είναι το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας. Πριν το σκαρφαλώσετε, φροντίστε να ελέγξετε την πρόγνωση του καιρού για το βουνό και να βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας κατάλληλα ρούχα και προμήθειες που μπορεί να είναι απαραίτητες για προστασία από τη βροχή και το κρύο. Β. Αν ο καιρός γίνει ύπουλος, παρακαλούμε καταφύγετε στην πλησιέστερη ορειβατική καλύβα. Γ. Μην απομακρυνθείτε από τα καθορισμένα μονοπάτια πεζοπορίας γιατί μπορεί να προκληθεί πτώση βράχων που θα μπορούσε να τραυματίσει άλλους πεζοπόρους. Δ. Να έχετε μαζί σας έναν φακό εάν κάνετε πεζοπορία τη νύχτα και φροντίστε να ελέγξετε τις μπαταρίες εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν. Ε. Διατηρήστε το όρος Φούτζι καθαρό και μην ρίχνετε σκουπίδια στο βουνό. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις σκουπιδιών, επομένως όλα τα σκουπίδια σας πρέπει να τα μεταφέρετε πίσω στο βουνό μαζί σας.
Κατάβαση : Υπάρχουν τρία κατηφορικά μονοπάτια από την κορυφή του όρους Φούτζι. Είναι το Yoshida Subashiri Trail, το Gotemba Trail και το Fujinomiya Trail. Στον 8ο σταθμό, η κατηφορική διαδρομή Yoshida/Subashiri Trail χωρίζεται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Το μονοπάτι Subashiri συνεχίζει στα δεξιά και το μονοπάτι Yoshida συνεχίζει προς τα αριστερά. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν διασχίζετε τους δρόμους που χρησιμοποιούνται από μπουλντόζες. (Προσέξτε να μείνετε μακριά από τις μπουλντόζες). Όταν κατεβαίνετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε το σωστό μονοπάτι.
Συμπέρασμα: Η ανάβαση στο βουνό Φούτζι είναι μια μοναδική ορειβατική και πολιτιστική εμπειρία. Αξίζει να το ανέβει κανείς αλλά θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και άλλες παραμέτρους πέρα από την προσωπική του φυσική κατάσταση και ορειβατική εμπειρία.