Ανακοίνωση για εκπαιδευτικούς.
Εκμάθηση Προσανατολισμού για μαθητές και μαθήτριες στη Θεσσαλονίκη.
Μια σχολική εκδρομή στα περιαστικά δάση της Θεσσαλονίκης θα ήταν ιδανικό να συνδυαστεί με το πρόγραμμα εκμάθησης προσανατολισμού.
Τα παιδιά με βιωματικό τρόπο και στα πλαίσια της φυσικής αγωγής θα γνωρίσουν το άθλημα του προσανατολισμού θα μάθουν τη χρήση πυξίδας και χάρτη, θα γνωρίσουν τη φύση και τα περιαστικά δάση. Καμία σχέση με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδάσκει ο υποφαινόμενος.
Διάρκεια: 3 έως 4 ώρες. Τάξεις Πέμπτη και Έκτη δημοτικού και όλες οι τάξεις γυμνασίου. Όχι Λύκειο.
Στείλτε μας μήνυμα στο email για να προσδιορίσετε την ημερομηνία που επιθυμείτε να υλοποιήσετε το πρόγραμμα και θα συζητήσουμε τις κατάλληλες ημερομηνίες. Καταλληλότερες ημερομηνίες για το 2024 τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου και αρχές Σεπτεμβρίου. Σας περιμένουμε στα περιαστικά δάση Θεσσαλονίκης π.χ. Σειχ Σου, Πλατανάκια Πανοράματος. Φράγμα Θέρμης δάσος Κουρί Ασβεστοχωρίου, περιοχή καταφυγίου ΣΕΟ Χορτιάτη, άλσος Κάτω Σχολαρίου, άλσος Καρδίας κ.α.
Πολλά σχολεία κάθε χρόνο πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές σε πάρκα και περιαστικά δάση αλλά πολλές φορές χωρίς ξεκάθαρο στόχο πέρα από το να ξεδώσουν οι μαθητές και να πιούν τον καφέ τους οι δάσκαλοι/καθηγητές. Σε αυτές τις καθιερωμένες εκδρομές για πολλά δημοτικά σχολεία αλλά και γυμνάσια συνοδεύουμε τους μικρούς μας φίλους στα δάση υλοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης προσανατολισμού, χρήσης, χάρτη και πυξίδας. Τα παιδιά με βιωματικό τρόπο θα γνωρίσουνε σημαντικά πράγματα τα οποία ενδέχεται να τους χρησιμεύσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Οι McNeil, Ramsden και Renfrew (1987) αναφέρουν τους ακόλουθους γνωστικούς, κοινωνικο-ψυχολογικούς και σωματικούς λόγους για τους οποίους τα παιδιά θα πρέπει να ασχοληθούν με το άθλημα: 1) Απαιτεί από τους συμμετέχοντες να ερμηνεύουν συνεχώς τις πληροφορίες, να αναλύουν τη διαμόρφωση του εδάφους και να συνδέουν το χάρτη με το έδαφος. 2) Επέρχεται βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής και της γενικής φυσικής κατάστασης. 3) Με κίνητρο την επιτυχία καλλιεργούνται η ταχύτητα, η ευκινησία και η δύναμη. 4) Υπάρχουν τόσο διανοητικές όσο και σωματικές προκλήσεις στο άθλημα. Οι νέοι συχνά τρέχουν πιο μακριά και προπονούνται πιο σκληρά όταν έχουν το επιπρόσθετο ενδιαφέρον της ανάγνωσης του χάρτη. 5) Το orienteering ενισχύει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση αφού οι νέοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις αποφάσεις τους. Η εύρεση των σημείων ελέγχου μέσα σ’ ένα δάσος μετά από επιτυχημένη ανάγνωση του χάρτη προκαλεί στα παιδιά ένα αυθεντικό συναίσθημα επιτυχίας. Το orienteering προσφέρει πρόκληση, περιπέτεια και νέες εμπειρίες σε καταστάσεις όπου απαιτείται η επίλυση προβλημάτων. Αφού μάθει το παιδί ή ο αρχάριος να κινείται μέσα σε οικείο περιβάλλον, μπορεί αργότερα να προσανατολισθεί με εμπιστοσύνη σε άγνωστο περιβάλλον. 6) Οι νέοι συχνά ξεκινούν το άθλημα μαζί με ομάδες και πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. 7) Στο υπαίθριο περιβάλλον δίνεται η ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μαθητή – δασκάλου. 8) Προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να ανταποκριθούν στις σωματικές απαιτήσεις του αθλήματος θα πρέπει να αποφεύγουν βλαβερές συνήθειες, π.χ. κάπνισμα. 9) Οι νέοι ενθαρρύνονται να έχουν ξεκάθαρους στόχους και φιλοδοξίες, να είναι μεθοδικοί, να εργάζονται σκληρά και δημιουργικά για να τους επιτύχουν. 10) Το άθλημα δημιουργεί στα παιδιά μια συναίσθηση και αναγνώριση της σπουδαιότητας του περιβάλλοντος και της ανάγκης να τηρείται ένας κώδικας προστασίας του περιβάλλοντος.
Πληροφορίες: greekorienteering@hotmail.com
Κουκουρής Κωνσταντίνος www.orienteering-greece.org