«Η Via Francigena είναι μια αρχαία διαδρομή προσκυνήματος που ξεκινά από την Αγγλία και διασχίζει την Ιταλία, συνδέοντας τις κύριες πόλεις του Σαντιάγο ντι Κομποστέλα, τη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη και την Ιερουσαλήμ με ένα σύστημα δρομολογίων που συγκλίνουν σε ξενώνες και θρησκευτικά κτίρια, αλλά περικλείουν και εκτάσεις αρχαίων ασφαλτοστρωμένων δρόμων. Χάρη στην περιγραφή του ταξιδιού του στο Canterbury από τη Ρώμη που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Sigeric το 994 μ.Χ., κατέστη δυνατή η ακριβής ανακατασκευή της διαδρομής. Στο τμήμα μεταξύ San Gimignano και Siena, η Via Francigena διέσχιζε την επικράτεια του Monteriggioni, όπου σώζεται ακόμη ένα από τα αρχαία σημεία στάσης προσκυνητών, το αβαείο στην Abbadia Isola.
Ο Αρχιεπίσκοπος Sigeric περιέγραψε τα διάφορα στάδια της διαδρομής του κατά την επιστροφή του στο Canterbury από τη Ρώμη, αν και οι ρίζες του δρόμου χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα, όταν οι Λομβαρδοί εντόπισαν ένα δρόμο πάνω από το Monte Bardone, το Cisa Pass του σήμερα, για να φτάσουν στη Νότια Ιταλία μακριά από τις διαδρομές των Βυζαντινών, των ασυμβίβαστων εχθρών τους. Υπό τους Φράγκους και τους Καρολίγγειους, η Via Francigena έγινε ένας από τους κύριους δρόμους προς τη Ρώμη, συνδέοντάς τη με όλους τους ιερούς τόπους του Χριστιανικού κόσμου. Ένας πολυσύχναστος δρόμος που χρησιμοποιούσαν άνθρωποι και εμπορεύματα που περνούσε από όλες τις κυριότερες πόλεις της εποχής και έτσι συνέβαλε στην αναβίωση του ευρωπαϊκού εμπορίου».
Πρώτη μέρα: Σιένα
Δέος σε καταλαμβάνει όταν αντικρίζεις τις πανύψηλες μεσαιωνικές πολυκατοικίες της Σιένα. Ένας απίστευτος λαβύρινθος από στενά δρομάκια. Όσο πλησιάζουμε προς την μεγαλοπρεπή πλατεία της Σιένα βλέπουμε πολλά μικρά καταστήματα και ταβέρνες. Η πλατεία είναι κατειλημμένη από πολλά cocktail bar ενώ πλήθος τουριστών ατενίζει εκστασιασμένος τα υπέροχα κτίρια που την περικλείουν. Η πρόσβαση στην πλατεία είναι εξίσου εντυπωσιακή μέσα από υπόγειες διαβάσεις και στενά σοκάκια. Ψηλά στα παράθυρα αντικρίζουμε απλωμένα σεντόνια και ρούχα.
Η καθολική μητρόπολη της Σιένα είναι μεγαλειώδης. Αλλά καθώς κοσμείται από πολυάριθμα αγάλματα σε κάθε γωνιά της έχω την αίσθηση ότι μοιάζει περισσότερο με αρχαιοελληνικό ειδωλολατρικό ναό παρά με χριστιανική εκκλησία. Βεβαίως, ο Θεός δεν ευαρεστείται από αγάλματα και εικόνες αλλά από πράξεις και δυστυχώς αρκετά σκάνδαλα ταλανίζουν την ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
«Σημείο αναφοράς της πόλης είναι φυσικά η πλατεία Piazza del Campo, μία από τις εντυπωσιακότερες μεσαιωνικές πλατείες της Ιταλίας και της Ευρώπης. Αυτός ο χώρος σε σχήμα όστρακου διαμορφώθηκε κάποια στιγμή πριν τον 13ο αιώνα προκειμένου έμποροι και αγοραστές να έρχονται σε επαφή και να πουλούν και να αγοράζουν προϊόντα. (www.travel.gr/experiences) Πάνω από όλα η Σιένα είναι μια πόλη με πραγματικά μεσαιωνική αύρα, με μεγάλο κομμάτι του ιστορικού κέντρου να μην έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από τον 13ο αιώνα από τότε δηλαδή που διαμορφώθηκε».
Δεύτερη μέρα: Πορεία από την Siena στο Monterrigioni μέσω Via Francigena
Η διαδρομή των 20,5 km από το Monteriggioni διαρκεί περίπου 6 ώρες. Από το κέντρο της Σιένα κατευθυνόμαστε προς την πύλη Camellia, συνεχίζουμε προς το δάσος Renai πριν κατέβουμε στην ανακτημένη πλημμυρική πεδιάδα του Pian del Lago. Στη συνέχεια περπατάμε προς τα Κάστρα Chiocciola και Villa πριν φτάσουμε στο αρχαίο μεσαιωνικό χωριό Cerbaia. Το κάστρο La Chiociola είναι γνωστό για την αντίσταση που προέβαλε απέναντι στους Ισπανούς και Αυστριακούς στους πολέμους της Σιένα το 1555. Τελικά φτάνουμε στο μικροσκοπικό οχυρωμένο χωριό Monterrigioni.
Η πλατεία της πόλης Monterrigioni.
«Το 1213 η κυβέρνηση της Σιένα έχτισε έναν δακτύλιο από τείχη για να προστατεύσει την πόλη Monteriggioni και τη φρουρά-φυλάκιο που έλεγχε τις κοιλάδες προς την κατεύθυνση της Φλωρεντίας, του ιστορικού αντιπάλου της Σιένα. Το κάστρο που περιείχε τη Βασιλική της Σάντα Μαρία και το μεσαιωνικό χωριό έγινε ένα απόρθητο προπύργιο ενάντια στις επανειλημμένες επιθέσεις της Φλωρεντίας. Οι Σιενέζοι κατέφυγαν στο Monteriggioni μετά την ήττα τους στη μάχη του Colle το 1269, αντιστεκόμενοι σε περαιτέρω επίθεση από τη Φλωρεντία. Ο λιτός χαρακτήρας των 560 μέτρων τειχών και των 14 πύργων που μεταφέρουν μια ιδέα του μεσαιωνικού κόσμου συναρπάζουν ακόμη και σήμερα. Μετά την είσοδο στην πύλη του περιτειχισμένου χωριού, οι επισκέπτες βρίσκονται σε έναν ευάερο, γεμάτο φως χώρο όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει».
Τρίτη μέρα: Από το Monterrigioni στο San Gimignano.
Η συνολική απόσταση είναι 31,5 χλμ. και χρειάστηκαν 11 ολόκληρες ώρες μαζί με σύντομες στάσεις για να καλύψουμε την απόσταση. Η υψομετρική διαφορά ήταν μόνο 759 Μ.
Αφήνουμε το εκπληκτικό χωριό φρούριο του Monterrigioni και κατευθυνόμαστε προς τον τελικό προορισμό μας -για εκείνη την ημέρα- την μεγαλοπρεπή μεσαιωνική κωμόπολη του San Gimignano ακολουθώντας πάντα το μονοπάτι των προσκυνητών. Το μονοπάτι περνάει μέσα από υπέροχα μεσαιωνικά χωριά και πόλεις όπου θαυμάζουμε την μεσαιωνική αρχιτεκτονική.
Περπατάμε προς το όμορφο μοναστηριακό συγκρότημα της Abaddia Isola. Συνεχίζουμε προς το Στρόβε με τον ωραίο ενοριακό ναό του και αργότερα προς το Gracciano και το Colle Di Val d’Elsa. Βρίσκουμε ακόμη και θερμές πηγές πριν το Gracciano dell’Elsa. Δίπλα στα νερά θαυμάζουμε τους κάστορες. Υπάρχει επαρκής σήμανση του μονοπατιού/ δρόμου via Francigena αλλά μας περιμένουν και δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς ένα παραποτάμιο μονοπάτι στο πάρκο Fluviale Alta Val d’ Elsa έχει καταρρεύσει μέσα στο νερό από έντονες βροχοπτώσεις. Χοντροί κορμοί δένδρων μας φράζουν τον δρόμο. Αυτό είναι το upper Valdesa riverside trail που εκτείνεται σε απόσταση 4 χλμ. Επιστρέφουμε για λίγο πίσω μέχρι να βρούμε την άσφαλτο. Συνεχίζοντας, φθάνουμε υπέροχη κωμόπολη του Colle Di Val d’Elsa όπου θαυμάζουμε τα κτίρια και την τεράστια πλατεία. Σε ένα άλλο σημείο ολόκληρο το μονοπάτι έπαθε καθίζηση και βυθίστηκε στο χώμα. Κάπου αλλού πριν την Santa Lucia αναγκαζόμαστε να βγάλουμε τα παπούτσια για να περάσουμε μέσα από ένα ποτάμι. Όταν τελικά πλησιάζουμε Σαν Τζιμινιάνο, που είναι κτισμένο πάνω σε λόφους, ξαφνιαζόμαστε από την απίστευτη θέα των πύργων της πολης. Προς το τέλος ακολουθώντας την άσφαλτο φθάνουμε επιτέλους κατάκοποι και εξαντλημένοι στο San Gimignano. Είναι μια πολύ δύσκολη πορεία.
Στην αποξηραμένη από έλη περιοχή στις επίσημες πινακίδες διαβάζουμε: «Προχωρώντας παραπέρα, το δρομολόγιο περνά μέσα από τα ερείπια μεσαιωνικών και σύγχρονων δραστηριοτήτων ζωής: αγροικίες και παραγωγικές κατασκευές, που ανήκουν στο κοινόχρηστο οικονομικό σύστημα, όπως ένας φούρνος τούβλων αλλά και μεσαιωνικά συγκροτήματα και χώροι ανάπαυσης σε σταυροδρόμια και το ερημητήριο του San Leonardo al Lago. Τέλος, το ταξίδι σταματάει στην πυραμίδα, που πραγματοποίησε ο μεγάλος δούκας Λεοπόλντο στα τέλη του 18ου αιώνα για να γιορτάσει τα δεκαετή έργα αποκατάστασης της λίμνης”. Σε αυτή την πυραμίδα κάνουμε ένα πολυαναμενόμενο διάλειμμα.
Σε άλλη πινακίδα διαβάζουμε: «Το Colle di Val d’Elsa βρίσκεται σε μια κοιλάδα διάσπαρτη με Ετρουσκικές τοποθεσίες, άκμασε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, εκεί όπου ο ποταμός Έλσα συναντά ένα από τα πιο όμορφα τμήματα της Via Francigena. Ήταν επίσης το σκηνικό της μάχης μεταξύ αντίπαλων φατριών. Πράγματι, η «Μάχη του Colle» το 1269 αναφέρεται επίσης από τον Δάντη. Με την πάροδο των αιώνων, γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο, η γη άλλαξε και έγινε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, αφήνοντας μια πλούσια και τέλεια διατηρημένη καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Γνωστή ως «City of Crystal», η πόλη Colle αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής κρυστάλλινου γυαλιού στην Ιταλία. Το καμπαναριό είναι ίσως το πιο συμβολικό και χαρακτηριστικό γνώρισμα της κομψής αρχιτεκτονικής του Castello di Colle Val d’Elsa”.
Τέταρτη μέρα: San Gimignano, το «Μεσαιωνικό Μανχάταν».
Αξιζει να αφιερώσετε μία ολόκληρη μέρα σε αυτή την πόλη για ξεκούραση και επισκέψεις στα αξιοθεατα. «Το Σαν Τζιμινιάνο, που συχνά αποκαλείται «Μεσαιωνικό Μανχάταν», είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Τοσκάνης, φημισμένη για την καλοδιατηρημένη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και τον εμβληματικό ορίζοντα. (www.to-tuscany.com)
Η πόλη Σαν Τζιμινιάνο (San Gimignano) βρίσκεται πάνω σε λόφο, σε υψόμετρο 324 μ., στην επαρχία της Σιένας, στην περιφέρεια της Τοσκάνης, στο βόρειο τμήμα της κεντρικής Ιταλίας. Η πόλη είναι διάσημη για την μεσαιωνική οχυρωματική της αρχιτεκτονική με τείχη, πύλες και πύργους που διακρίνονται από μεγάλη απόσταση. Επίσης η πόλη είναι γνωστή και για το εξαιρετικό λευκό κρασί της». (www.el.m.wikipedia.org)
«Ενώ σε άλλες πόλεις, όπως στη Μπολόνια τη Φλωρεντία, οι περισσότεροι ή όλοι τους οι μεσαιωνικοί πύργοι έχουν μειωθεί από πολέμους και καταστροφές, ή ανοικοδόμηση των αστικών κέντρων, η Σαν Τζιμινιάνο κατάφερε να διατηρήσει 14 ψηλούς πύργους, από τους 74 που είχε κάποτε, ποικίλου ύψους που έχουν γίνει το διεθνές σύμβολο της. Αν και κατασκευάστηκαν φαινομενικά για να προστατεύουν πλούσιες οικογένειες από περιοδικές εισβολές επιδρομέων στην πραγματικότητα οι πύργοι ήταν σύμβολα κύρους και εξουσίας. Λόγω των ορίων της οχυρωμένης πόλης στην κορυφή του λόφου, οι έμποροι δεν μπορούσαν να χτίσουν μεγαλειώδη παλάτια». (whc.unesco.org). Ο πύργος Torre Grossa είναι ο υψηλότερος εναπομειναντας πύργος που καθορίζει τον ουρανό πάνω από την πόλη. Υπέροχη η θέση θέας. Στην πινακοθήκη κάτω στον πύργο θέση έχουν τα αριστουργήματα ζωγραφικής του 14ου -ως επί το πλείστον- αιώνα.
Πέμπτη μέρα. Από το San Gimignano στο Gambassi Terme
Μια σύντομη διαδρομή πλούσια με ενδιαφέρουσα θέα γύρω από τη via Francigena. Το Σαν Τζιμινιάνο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Τοσκάνη που, αν φτάσεις με τα πόδια, μπορείς να τον απολαύσεις με διαφορετικό τρόπο. Στο δρόμο για το Gambassi Terme περνάμε από το Pancole και βλέπουμε πολλά αγροτικά κτήματα. Αυτή είναι μια όμορφη διαδρομή όχι πολύ απαιτητική, ανάμεσα σε κυματιστούς λόφους, ελαιώνες και αμπελώνες. Υπάρχουν βεβαίως αρκετά σκαμπανεβάσματα. Το πρώτο και το τελευταίο χλμ είναι σε άσφαλτο. Τα υπόλοιπα είναι ένας άνετος χωματόδρομος. Δυνατότητα ανεφοδιασμού με νερό 10 χλμ. πριν φτάσετε στο Gambassi Terme.
Έκτη μέρα: From Gambassi Terme to San Miniato, Tuscany.
Είναι μια υπέροχη διαδρομή 26 χλμ. Το υψομετρικό κέρδος ήταν μόνο 544 μ. Περπατήσαμε για 8 ώρες και 20 λεπτά.
Επαναλαμβάνω ότι είναι μια υπέροχη διαδρομή αλλά δύσκολη ειδικά λόγω της έλλειψης σημείων ανεφοδιασμού με νερό. Από το San Miniato, μετά από μια ώρα περπάτημα στην άσφαλτο, ακολουθούμε ένα μονοπάτι εξαιρετικής ομορφιάς κατά μήκος των λοφωδών κορυφογραμμών του Val d’Elsa. Περνάμε από το Castelfiorentino. Συναντάμε αγροτόσπιτα και αμπέλια. Στην πορεία περνάμε από μια περιοχή που ονομάζεται La Jerusalemme di San Vivaldo (η Ιερουσαλήμ της Τοσκάνης). Όπως περιγράφεται στον πίνακα ανακοινώσεων: «υπάρχει μια μικρή Ιερουσαλήμ κρυμμένη όχι μακριά από εδώ, προστατευμένη από τα βαθιά δάση της Camporena. Ονομάζεται Ιερουσαλήμ της Τοσκάνης. Πριν από πολύ καιρό, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους λόγω της οθωμανικής κατοχής της Παλαιστίνης, γι’ αυτό πριν από 500 χρόνια οι Φραγκισκανοί αποφάσισαν να χτίσουν παρεκκλήσια και μικρούς ναούς στο δάσος, έτσι ώστε ο καθένας να βιώσει τη συμβολική επίσκεψη των Αγίων Τόπων, ερχόμενος σε αυτό το γοητευτικό μέρος που ονομάζεται San Vivaldo. Λέγεται ότι είναι μοναδικό στο είδος του, καθώς αναπαράγει την τοπογραφία της Ιερουσαλήμ του 15ου αιώνα και είναι μοναδικό». (www.commune.montaione.fi.it). Συναντήσαμε πολλούς πεζοπόρους που περπατούσαν από το San Miniato στο Gambassi Terme, αλλά εμείς το κάναμε αντίστροφα και ήταν πράγματι η σωστή απόφαση γιατί δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε τον δυνατό ήλιο κατά πρόσωπο. Μετά τους λόφους Val d’ Elsa φτάνουμε στην άσφαλτο που μας οδηγεί κατευθείαν στο San Miniato. Αυτό το μονοπάτι είναι αρκετά μακρύ αλλά πολύ καλά στρωμένο, με τέλεια σήμανση.
Έβδομη μέρα: Από το San Miniato στο Altopascio
Πρόκειται για μια δύσκολη διαδρομή 30 χλμ. Η υψομετρική διαφορά είναι μόνο 327 μ. Περάσαμε 8,5 ώρες περπατώντας.
Από το San Miniato κατεβαίνουμε κάτω στην πεδιάδα, περπατάμε πάνω στο ανάχωμα και περνάμε πάνω από τον ποταμό Άρνο. Μετά το κέντρο της παλιάς πόλης του Fusecchio περνάμε από μερικά αρχαία έλη και ύστερα ακολουθούμε τις όχθες του καναλιού Usciana. Διασχίζουμε τη γέφυρα Medici στο Ponte a Cappiano. Φτάνουμε στους άγριους και ερημικούς λόφους του Cerbaie. Όπως προαναφέρθηκε από το Fusecchio κατηφορίζουμε για να διασχίσουμε έναν παλιό βάλτο που έχει πρόσφατα βελτιωθεί. Σε επίσημους πίνακες διαβάζουμε: «Κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, σε ολόκληρη την περιοχή που περιλαμβανόταν μεταξύ του όρους Albano και του όρους Pisano, και μεταξύ του Cerbaie και των πρόποδων της Pescia, αναπτύχθηκε ένα σύστημα ποτάμιων πλωτών οδών και πλοήγησης ακολουθώντας μια λογική αυτονομία και ενοποίηση με το δίκτυο οδικών συνδέσεων Παρά τα αλεπάλληλα γεγονότα στα οποία υπέστη αυτή η περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών ανάκτησης γης και της προσπάθειας για εκμετάλλευση των πόρων της λίμνης, οι υδάτινες οδοί συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μέχρι την τελική ανάκτηση γης τον 19ο αιώνα».
Ακολουθήσαμε λίγο πολύ την επίσημη διαδρομή (κόψαμε μερικές φορές) της Via Francigena σεβόμενοι τις πινακίδες που τοποθετήθηκαν κατά μήκος της Via Francigena. Είναι μια διαδρομή που είναι καλά σηματοδοτημένη σχεδόν παντού και χωρίς καμία τεχνική δυσκολία. Προσέξτε να μην ακολουθήσετε τις πινακίδες της διαδρομής με το σύμβολο του ποδηλάτου, είναι για όσους την ταξιδεύουν με ποδήλατο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Πραγματοποιείται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην πεδιάδα, εκτός από τα πρώτα 5 χιλιόμετρα που κατηφορίσαμε από το San Miniato. Στο τελευταίο μέρος της διαδρομής βρίσκουμε τα πραγματικά πλακόστρωτα της via Francigena.
Η δυσκολία αυτής της διαδρομής έγκειται στο μήκος της. Συνιστάται να φέρετε άφθονο νερό (αλλά κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν διάφορες επιλογές για αναψυκτικά) και το καπέλο είναι απαραίτητο ακόμη και το φθινόπωρο. Το δεύτερο μισό της διαδρομής είναι αρκετά όμορφο και σκιερό, το πρώτο δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο.
Όγδοη μέρα: Lucca Comics and Games
Το φεστιβάλ Lucca Comics&Games είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκδήλωση Comicon στον κόσμο μετά το Τόκιο. Σχεδόν ένα εκατομμύριο θαυμαστές κόμικς και φαντασίας, βιντεοπαίκτες και cosplayers με πλήρη ενδυμασία μετατρέπουν τη Lucca στο κέντρο του κόσμου του cosplay για 5 ημέρες. Υπήρχαν συναυλίες που πραγματοποιούνται στο Palazetto delle Sport, συμπεριλαμβανομένων των φινλανδικών Lordi, Fulci, ενός διαγωνισμού Kpop, ενός διαγωνισμού φωνητικών Anime. Για τους Έλληνες που θυμούνται καλά οι Lordi είναι το γοτθικό συγκρότημα που κέρδισε τη Eurovision που έγινε στην Αθήνα με το τραγούδι Alleluia. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν τόσο αηδιασμένος που αρνήθηκε να δώσει στους νικητές το τρόπαιό τους.
Αυτό που είδαμε και ζήσαμε στη Lucca ήταν απίστευτο. Στο διεθνές φεστιβάλ cartoon και videogames επικρατούσε το αδιαχώρητο. Στις κεντρικές πλατείες της πόλης είχαν στηθεί stands με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στο είδος όπως Pokémon, Ninento, Lego, Netflix, Samsung κλπ. Πλήθος κόσμου περίμενε στην ουρά για να μπει μέσα στις προσωρινές αυτές αποθήκες. Το εισιτήριο για να επισκεφθεί κανείς όλα τα stands ανέρχεται στα 300 ευρώ! Στα τείχη της πόλεως περπατούσε πλήθος κόσμου. Οι περισσότεροι ήταν ντυμένοι με εξωφρενικά κοστούμια κατ’ απομίμηση ηρώων και ηρωίδων κινηματογραφικών ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών. Οι ενδεδυμένοι δεν ζητούσαν χρήματα, απολάμβαναν την προσοχή του κόσμου που έπαιρνε φωτογραφίες. Μάλιστα υπήρχαν και βοηθοί που έδιναν τον κατάλληλο φωτισμό για καλύτερη φωτογράφηση. Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν ότι στο προαύλιο έξω από τον μεγαλύτερο ναό της πόλης ήταν στημένοι νεαροί ενδεδυμένοι ως πολεμιστές και νεαρές ενδεδυμένες ως Αμαζόνες πολεμίστρες! Μέσα στον ναό οι φύλακες ζητούσαν είσοδο τριών ευρώ από τους ενδιαφερομένους που ήθελαν να δουν το ξύλινο ομοίωμα του Χριστού και τους αξιόλογους πίνακες ζωγραφικής του 13ου και 14ου αιώνα. Οι περισσότεροι ενδεδυμένοι ήταν αποκρουστικοί στην όψη με αίματα στα μάγουλα μαύρη βαφή στα πρόσωπο και ενδυμασίες παρμένες από κάποιο αόριστο φουτουριστικό μέλλον. Η φαντασία έφθανε στα άκρα. Είδαμε κάποιους ενδεδυμένους ως τεθωρακισμένο, ως πυθάρι, ως κουτί τηλεόρασης, ως πριόνι (!), ως Ιησούς (!) και άλλα πολλά ευφάνταστα. Από τον σταθμό του τραίνου το πλήθος έπρεπε να διανύσει μια μεγάλη απόσταση, να περάσει πάνω από μια στενή σιδερένια γέφυρα για να μπει μέσα στα τείχη της πόλης. Φεύγοντας από την Lucca μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς η ουρά έφτανε το χιλιόμετρο! Στον ουρανό πετούσε drone της αστυνομίας! Οι αστυνομικοί όμως δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αστυνόμευσης του πλήθους και έτσι δεκάδες νεαροί και νεαρές έμπαιναν στα τραίνα περιγελώντας το πλήθος που περίμενε υπομονετικά στην ουρά για ώρες! Ο Θανάσης παραπονέθηκε στους αστυνομικούς και η επίβλεψη του αμέτρητου πλήθους δυνάμωσε. Ήταν μια άσχημη εμπειρία καθώς στο πλήθος συνυπήρχαν μανάδες με καροτσάκια και μωρά καθώς επίσης και ενδεδυμένοι νεαροί και νεαρές με φτερά και άλλα περίεργα εξαρτήματα, καπέλα, δόρατα, ασπίδες κ.α. Το πλήθος έσπρωχνε ο ένας τον άλλο για να προχωρήσει μπροστά.
Υ.Γ. Οι πληροφορίες για τα χωριά και τις πόλεις βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά και έχουν αντιγραφεί από επίσημους πίνακες ανακοινώσεων. Τα υπόλοιπα είναι του υποφαινόμενου. Η ιδέα για αυτήν την διάσχιση ήταν της Αθανασίας Τσαλη, ο οποία είναι γνώστης της ιταλικής γλώσσας. Ο Αντώνης Αθανασιάδης και ο Θανάσης Ρούσος είναι αυτοι που έψαξαν για τα καταλύματα και τα εισιτήρια αεροπλάνων και τραίνων. Ο Θανάσης Ρούσος είναι άριστος γνώστης της ιταλικής γλώσσας καθότι σπούδασε και εργάστηκε στην Τεργέστη. Χάρη στον Θανάση και την Αθανασία λύσαμε πολλά πρακτικά ζητήματα επί τόπου.