ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΟΥΑΛΙΑΣ. WELSH ORIENTEERING CHAMPIONSHIP

Το εθνικό πρωτάθλημα προσανατολισμού της Ουαλίας διεξήχθηκε στις 2 Μαρτίου 20215 στην περιοχή Llechweddgain.  Eίναι μια απομονωμένη περιοχή γεμάτη πέτρες, βράχια, έλη και πολύ νερό παντού. Στους αγώνες χτύπησα το καλάμι μου γιατί δεν φορούσα περικνημίδες. Είναι απαραίτητες οι περικνημίδες -περίπου σαν και αυτές που φοράνε οι ποδοσφαιριστές – για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί στην κνήμη. Λόγω τραυματισμών στη μέση είμαι βεβαίως πιο προσεκτικός στις καταβάσεις. Τρέχω με μικρά βηματάκια. Δυστυχώς ορισμένοι κακόβουλοι με επικρίνουν για τους χρόνους που επιτυγχάνω. Αντίθετα είδα τους αθλητές προσανατολισμού να τρέχουν με ταχύτητα σε έδαφος γεμάτο παγίδες.

Ήταν ένα πρωτάθλημα κάτι που πολύ δύσκολα θα δούμε στην Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχουν κάποιες εγκαταλελειμμένες και μισογκρεμισμένες στάνες που δεν εικονίζονται όλες στο χάρτη. Είδα το σημείο ελέγχου 5, το οποίο είναι μια μικρή προεσοχή εδάφους  από ψηλά και δεν μου φάνηκε ότι ήταν το δικό μου σημείο ελέγχου. Νόμιζα ότι ανήκει σε άλλη διαδρομή. Οπότε ενώ το προσπέρασα αναγκάστηκα να ξαναγυρίσω πίσω και να το χτυπήσω, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Οπότε η οπτική γωνία απ’ όπου βλέπει κανείς τη γεωμορφολογία του εδάφους έχει σημασία.  Εάν βλέπει δηλαδή κανείς από ψηλά ή από χαμηλά.

Κάτι επίσης που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση είναι το ομαδικό πνεύμα που υπήρχε από τα μέλη του Συλλόγου Eryri τα οποία συνεργάστηκαν άψογα για να διεξαχθεί αυτός ο αγώνας. Μετά το τέλος του δικού μου αγώνα  κάθισα στον τερματισμό δύο ώρες ως επιτηρητής όπου κυριολεκτικά ξεπάγιασα από το ψύχος καθώς ήμουν ήδη και ιδρωμένος. Το υλικό το οποίο μεταφέρθηκε στην περιοχή σκηνές, τραπέζια, καρέκλες. αεροπανώ, σημαδούρες, κουτί πρώτων βοηθειών, υπολογιστές κλπ. δύσκολα χωρούσαν καλά καλά μέσα σε ένα φορτηγάκι.  Στην Ελλάδα τέτοια συνεργασία δεν υπάρχει. Για τις 11 διαφορετικές διαδρομές χρησιμοποιήθηκαν 66 σημεία ελέγχου. Μετά το τέλος του αγώνα η περιοχή μοιράστηκε σε κομμάτια και ο κάθε εθελοντής ο οποίος ήδη είχε τρέξει στον αγώνα ξαναέτρεξε για να μαζέψει τα σημεία ελέγχου από την δική του περιοχή. Στην Ελλάδα το στήσιμο και το μάζεμα των σημείων ελέγχου είναι συνήθως ατομική υπόθεση. Το κόστος συμμετοχής στους ήταν αγώνες ήταν. 25£ δηλαδή 30 ευρώ.

WELSH LEAGUE, MOEL SMYTHO AND MOEL TRYFAN ORIENTEERING RACE. ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ.

Η γαλάζια διαδρομή ήτανε 7,5 χιλιόμετρα με 270 μ. υψομετρική διαφορά. Ο χάρτης ήταν της κλίμακας, 1: 10.000 και οι ισουψείς ανά 5 M. Ένας εξαιρετικός αγώνας με άριστη σχεδίαση διεξήχθηκε στους λόφους της Βορείου Ουαλίας σε μια περιοχή γεμάτη ορυχεία και κατά μήκος του μονοπατιού του σχιστόλιθου (slate trail). Είχα την χαρά να με συνοδέψει ο γιος μου Ανδρέας ο οποίος αγωνίσθηκε στην πράσινη διαδρομή με εξαιρετική επίδοση.

Το 15ο σημείο ελέγχου της γαλάζιας διαδρομής είχε κλαπεί και είχε βρεθεί κάπου μακριά, ένα γεγονός άσχημο που δυστυχώς συμβαίνει τακτικά στην Ελλάδα από άσχετους ανθρώπους που δεν μπορούν να καταλάβουν τη αθλητική σημασία των σημείων ελέγχου με το πορτοκάλι και άσπρο χρώμα. Ο χρόνος που κάνανε οι δρομείς από το 14ο μέχρι το 16ο σημείο αφαιρέθηκε από τον συνολικό χρόνο προκειμένου να υπάρξει δίκαιος συναγωνισμός. Η περιοχή είναι γεμάτη από  θάμνους με αγκάθια όπως φαίνεται και στο χάρτη με τις παράλληλες πράσινες γραμμές οι οποίες επικαλύπτουν ανοιχτή έκταση χρώματος καφέ. Η περιοχή ήταν επίσης γεμάτη λάσπη σε διάφορα σημεία μετά από τις αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις του χειμώνα. Στο κέντρο του χάρτη μπορείτε να παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια περιοχή αχαρτογράφητη με άσπρο χρώμα η οποία βρίσκεται εκτός συναγωνισμού. Σε αυτή την αχαρτογράφητη δυστοπική περιοχή υπήρχε κάποτε ένα ορυχείο. Από το 5ο σημείο ελέγχου μέχρι το 6ο σημείο καλό είναι ο δρομέας να ακολουθήσει τα μονοπάτια και όχι την ευθεία γραμμή πάνω από τους αγκαθωτούς θάμνους. Η προσοχή του δρομέα πρέπει να είναι μεγάλη για να μην μπερδέψει τις περιγραφές των σημείων ελέγχου. Πράγματι ο δρομέας (δηλαδή ο υποφαινόμενος) μπέρδεψε τις περιγραφές των σημείων 11 και 12 λόγω της κούρασης. Έτσι προσδοκούσε να βρει στο 11ο σημείο περιγραφή του 12ου σημείου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.