Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 στο Χορτιάτη
Ο Ελληνικός Σύλλογος Αγωνιστικού Προσανατολισμού διοργάνωσε την 3η Πανελλήνια Συνάντηση για το Αγώνισμα του Προσανατολισμού. O χώρος του σεμιναρίου ήταν το φιλόξενο καταφύγιο του ΣΕΟ στον Χορτιάτη. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον υπεύθυνο του καταφυγίου Γιώργο Μπαϊρακτάρη και την σύζυγο του Ζούζυ για τις προσπάθειες που κατέβαλαν. Στην συνάντηση έγινε συζήτηση για το μέλλον του αθλήματος, το δικαίωμα διοργάνωσης αγώνων, τη δημιουργία στελεχών, τα οικονομικά ζητήματα, τη φιλοσοφία του αθλήματος.
Εκπαίδευση νέων.
Σύμφωνα με την κα Κωστάκη θα πρέπει να γίνουν σχολικές προπονήσεις στο άθλημα. Επίσης, η Χρύσα Αλεξάκη μίλησε για διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαίδευση. Αντίθετα, ο κ. Μερτέκης ισχυρίσθηκε ότι «είναι λάθος να ξεκινήσει το άθλημα από την εκπαίδευση», από το σχολείο. Αναρωτήθηκε τι κάνει ο σύλλογος. Επίσης, εντελώς λανθασμένα ειπώθηκε απο τον Βασίλη Χορτομάρη ότι «δεν πρέπει να ασχολούμαστε με παιδάκια κάτω των 12 χρονών».
Είναι γεγονός ότι δύο από τα στελέχη του αθλήματος εκπαιδευτικοί τα έχουν δώσει όλα στον σχολικό αθλητισμό. Όταν όλοι οι ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.α. τονίζουν ότι το σχολείο αποτελεί ένα από τους κυριότερους φορείς κοινωνικοποίησης και εκμάθησης διαφόρων αθλημάτων το να ισχυρισθούμε το αντίθετο είναι μεγάλο λάθος. Στο παρελθόν ο υποφαινόμενος έχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Λύκειο και Πανεπιστήμιο. Επίσης, έχει συνεργασθεί με δημοτικά σχολεία αλλά και νηπιαγωγεία για την υλοποίηση διαφόρων εκπαιδευτικών δράσεων. Συνεπώς έχει επίγνωση των γνωστικών δυνατοτήτων μαθητών διαφόρων ηλικιών. Ο πρύτανης Αθηνών Πελεγρίνης, Θεοδόσης (2009) είναι κατηγορηματικός. «Λυπάμαι που το λέω γιατί η ποιότητα της παιδείας που δέχεται ένας άνθρωπος έχει να κάνει με την ποιότητα των ανθρώπων που θα τον διδάξουν».
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής κ. Λαμπρινό (1994), στην ηλικία των εννέα (9) χρόνων τα παιδιά θα πρέπει να είναι ικανά να:
1) Χρησιμοποιούν μια πυξίδα για να βρουν τα σημεία του ορίζοντα.
2) Μετράνε αποστάσεις από ένα μεγάλης κλίμακας χάρτη
3) Τοποθετούν σε ένα σχεδιάγραμμα κάθε αντικείμενο της τάξης τους στην πραγματική του θέση.
4) Σχεδιάζουν σύμβολα σε ένα χάρτη και να τοποθετούν ένα υπόμνημα
Είναι καθολικά αποδεκτό ότι οι νέοι ωφελούνται από το άθλημα με τους ακόλουθους τρόπους: ικανοποιεί την ανάγκη τους για κίνηση, αναπτύσσει τις διανοητικές τους ικανότητες και τις επιδεξιότητες λήψης αποφάσεων, τους καθιστά αποφασιστικούς και προσανατολισμένους στον στόχο, αυξάνει την δημιουργικότητα και την φυσική τους κατάσταση, απαιτεί εντιμότητα και κοινωνική κατανόηση και ενισχύει την γνώση για τη γεωγραφία της χώρας.
Τα παιδιά θα πρέπει να ασχοληθούν με το άθλημα για τους ακόλουθους γνωστικούς, κοινωνικο-ψυχολογικούς και σωματικούς λόγους: 1) Απαιτεί από τους αγωνιζόμενους να ερμηνεύουν συνεχώς τις πληροφορίες, να αναλύουν τη διαμόρφωση του εδάφους και να συνδέουν το χάρτη με το έδαφος. 2) Επέρχεται βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής και της γενικής φυσικής κατάστασης. 3) Με κίνητρο την επιτυχία καλλιεργούνται η ταχύτητα, η ευκινησία και η δύναμη. 4) Υπάρχουν τόσο διανοητικές όσο και σωματικές προκλήσεις στο άθλημα. Τα παιδιαά συχνά τρέχουν πιο μακριά και προπονούνται πιο σκληρά όταν έχουν το επιπρόσθετο ενδιαφέρον της ανάγνωσης του χάρτη. 5) Το orienteering ενισχύει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση αφού οι νέοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις αποφάσεις τους. Η εύρεση των σημείων ελέγχου μέσα σ’ ένα δάσος μετά από επιτυχημένη ανάγνωση του χάρτη προκαλεί στα παιδιά ένα αυθεντικό συναίσθημα επιτυχίας. Το orienteering προσφέρει πρόκληση, περιπέτεια και νέες εμπειρίες σε καταστάσεις όπου απαιτείται η επίλυση προβλημάτων. Αφού μάθει το παιδί ή ο αρχάριος να κινείται μέσα σε οικείο περιβάλλον, μπορεί αργότερα να προσανατολισθεί με εμπιστοσύνη σε άγνωστο περιβάλλον. 6) Τα παιδιά συχνά ξεκινούν το άθλημα μαζί με ομάδες και πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. 7) Στο υπαίθριο περιβάλλον δίνεται η ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μαθητή – δασκάλου. 8) Προκειμένου οι νέοι άνθρωποι να ανταποκριθούν στις σωματικές απαιτήσεις του αθλήματος θα πρέπει να αποφεύγουν βλαβερές συνήθειες, π.χ. κάπνισμα. 9) Τα παιδιά ενθαρρύνονται να έχουν ξεκάθαρους στόχους και φιλοδοξίες, να είναι μεθοδικοί, να εργάζονται σκληρά και δημιουργικά για να τους επιτύχουν. 10) Το άθλημα δημιουργεί στα παιδιά μια συναίσθηση και αναγνώριση της σπουδαιότητας του περιβάλλοντος και της ανάγκης να τηρείται ένας κώδικας προστασίας του περιβάλλοντος.
Οργανωτικά-διοικητικά θέματα.
Σύμφωνα με τον Στάθη Γκεβρέκη δεν υπάρχει σωστή οργάνωση στο άθλημα. Ο κ. Τσολάκης ζήτησε να ξεφύγουμε από το ερασιτεχνισμό, να αναρτηθούν οι κανονισμοί στο διαδίκτυο και δήλωσε απογοητευμένος από την εκπαίδευση .Ο Καραδημητρίου μίλησε για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία αποτελούμενη από φορείς. Ο Στάθης Γκεβρέκης ζήτησε αυτός ο σύλλογος προσανατολισμού να είναι Πανελλήνιος. «Τέθηκε ζήτημα με τα διπλώματα» είπε ο Μερτέκης. Οι Τσολάκης και Γκεβρέκης ζήτησαν τους μεταφρασμένους κανονισμούς πράγμα το οποίο έγινε. Οι κανονισμοί εστάλησαν ταχυδρομικά σε 16 συμπυκνωμένες σελίδες. Για την μετάφραση των κανονισμών ο υποφαινόμενος δούλεψε σκληρά. Όπως φαίνεται από την σελιδοποίηση η μετάφραση συμπεριλαμβάνεται σε ανέκδοτο δικό μου βιβλίο. Δηλαδή η μεταφραστική αξία αυτού του κειμένου είναι τεράστια. Δεν υπάρχει τίποτα στην εκπαίδευση και στο χώρο του αθλήματος το οποίο να γίνεται χωρίς κόπο.
Πιστοποίηση
Ο Στάθης Γκεβρέκης αναρωτήθηκε «θέλουν να δώσουν τις γνώσεις;» Για να προσθέσει ο Μερτέκης ότι «δεν πρέπει να σου ζητηθούν κάποια πράγματα» υπονοώντας ότι πρέπει να δοθούν οι γνώσεις άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις. Ο υποφαινόμενος ξεζουμίσθηκε από γνώσεις και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις. Αφού δίδαξε δωρεάν σε πολλά σεμινάρια και αρκετές φορές με δική του επιβάρυνση για να παραβρεθεί σε σεμινάριο αμφισβητούνται οι προθέσεις του. Όταν o υποφαινόμενος ρώτησε κάποια πράγματα Βούλγαρο πανεπιστημιακό και χαρτογράφο του έδωσε σαφέστατα να καταλάβει ότι οι γνώσεις δεν αποκτούνται δωρεάν. Αντίθετα ο υποφαινόμενος διέδωσε τις σκληρά αποκτηθείσες γνώσεις δωρεάν. Ο Μερτέκης φώναξε: «αλλάξτε νοοτροπία αν θέλετε να προχωρήσει το άθλημα. Είμαστε πολύ λάθος». Είπε ότι ενώ περίμενε υποστήριξη από τον ΕΣΑΠ του υποδείχθηκε να βρεί φορέα για να διοργανώσει αγώνα. (Φυσικά ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη). Ορθά ο Μερτέκης ζήτησε «να υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας». Και συνέχισε: «Φεύγω από το άθλημα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε κάποιον. Άρα ούτε και εσύ μπορείς να σχεδιάσεις (;)». Δήλωσε ότι πιστεύει στη συλλογικότητα και ζήτησε να δημιουργηθεί ένας σύλλογος προσανατολισμού.
Προϋποθέσεις καλής ομαδικής εργασίας
Η καλή ομαδική εργασία απαιτεί: 1) Να βοηθάει ο ένας των άλλον. 2) Να γίνεται αποδεκτή η διαφορετική γνώμη. 3) Να ακούμε προσεκτικά τον συνομιλητή μας. 4) Να αποφεύγονται οι προσβολές και οι προσωπικές επιθέσεις. 5) Να ακούγονται οι φωνές όλων των μελών της ομάδας. 6) Να συζητάμε χωρίς να διακόπτουμε και να φωνάζουμε. 7) Τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται να τα λύνουμε δημοκρατικά, ανοιχτά στην ολομέλεια με σεβασμό. 8) Να αποφεύγουμε τους διαπληκτισμούς. Δυστυχώς όπως διαπίστωσαν οι παριστάμενοι αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρήθηκαν από όλους γεγονός που κατέστησε την συζήτηση πολύ δύσκολη.
Και οι κρίνοντες κρίνονται
Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Κατερίνης Τεκιρίδης Θεόδωρος αναφέρει: «Πολλές φορές στη ζωή γινόμαστε κριτές των πάντων και για τα πάντα χωρίς όμως ποτέ να έχουμε ασχοληθεί με αυτό που κρίνουμε έστω και επιφανειακά. Βεβαίως και υπάρχει το δικαίωμα στην κριτική. Για να λειτουργήσουν όμως όλα αυτά κάποιοι άνθρωποι εργάζονται ανιδιοτελώς (όχι όλοι) αφαιρώντας ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους η σε κάποιες περιπτώσεις παραμελώντας τη βιοποριστική τους εργασία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βάζουν το χέρι στην τσέπη για να δώσουν και όχι να βάλλουν. Θα αναφερθούμε σε αυτούς που έκαναν δεύτερο σπίτι τους το σύλλογο, το σωματείο κλπ. που δυστυχώς στην κοινωνία που ζούμε θέλοντας να καλύψουμε την ανυπαρξία της δικής μας προσφοράς, λοιδωρούμε σε πολλές των περιπτώσεων τέτοιους ανθρώπους. Στην ουσία κατηγορούμε το μεράκι τους, την τρέλα τους την αγάπη τους γι αυτό που κάνουν. Βρίσκουμε χίλιους δυο τρόπους να απαξιώσουμε το όποιο έργο παράγουν». Κατά την διάρκεια των 17 ετών δράσης του υποφαινόμενου έγιναν παρουσιάσεις υψηλού επιπέδου διαφόρων θεμάτων που σχετίζονταν με το άθλημα με σκοπό την παροχή γνώσεων στους ακροατές, μαθητευόμενους.
1) Ο υποφαινόμενος εισήγαγε στην Ελλάδα ένα νέο άθλημα και δημιούργησε έναν αθλητικό σύλλογο στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού.
2) Ο υποφαινόμενος δημιούργησε και συντηρεί ιστιοσελίδα με σκοπό την προώθηση ενός νέου αθλήματος στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού. (www.orienteeringingreece.blogspot.gr)
3) Δίδαξε με μεγάλη επιτυχία την αναψυχή, και τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες στην Ειδικότητα των Υπαίθριων Αθλητικών Δραστηριοτήτων του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 1997-2000. Το σημαντικότερο είναι ότι κράτησε όρθια με προσωπικές θυσίες την ειδικότητα των Υπαίθριων Αθλητικών Δραστηριοτήτων και απέτρεψε την διάλυση της το 1997 όταν έφυγαν ξαφνικά και οι κκ. Κουθούρης και Κώστα από την ειδικότητα χωρίς καν να ενημερώσουν τον υποφαινόμενο που ήταν υπεύθυνος γι’ αυτήν.
4) Διοργάνωσε την Συνάντηση των προέδρων και εκπροσώπων των Ομοσπονδιών της Βουλγαρίας, Σερβίας, Ιταλίας, Τουρκίας και Ελλάδας στα πλαίσια της Διαβαλκανικής Επιτροπής για την ανάπτυξη του αθλήματος στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης (Φεβρουάριος 2009). Ένας από τους στόχους ήταν και η μαζική ανάπτυξη του αθλήματος στα Βαλκάνια.
5) Οργάνωσε και συντόνισε πολλά βιωματικά εργαστήρια με βιωματικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις σε συνεργασία με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού.
6) Μέσα σε 17 χρόνια (μέχρι το 2014) διοργάνωσε πολυάριθμους ανοιχτούς αγώνες προσανατολισμού, δύο ποδηλατικούς αγώνες και πολλούς άλλους κλειστούς αγώνες στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού. Στους αγώνες αυτούς συνολικά συμμετείχαν χιλιάδες αθλούμενοι.
7) Ήταν ομιλητής σε πάνω από 70 δημόσιες ομιλίες για το άθλημα του αγωνιστικού προσανατολισμού στα πλαίσια του μαζικού αθλητισμού.
Συμπερασματικά όλες οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι εντελώς ανυπόστατες και στερούνται παντελώς κάθε βάσης. Μακροπρόθεσμα όλες αυτές οι έωλες κατηγορίες θα καταπέσουν. Ο υποφαινόμενος έσπειρε τον σπόρο του αθλήματος σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Το πόσοι θα ακολουθήσουν είναι άλλο θέμα. Π.χ. δυστυχώς μόνο 5 από τους περίπου 420 συνέδρους Οργάνωσης –Διοίκησης του Αθλητισμού στις Σέρρες επέλεξαν να κάνουν μία απλή πεζοπορία κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από το Συνέδριο για να ξεμουδιάσουν.
Βιβλιογραφία
Λαμπρινός Νίκος, (1994). Οι χάρτες στο δημοτικό σχολείο. Διδακτική της Γεωγραφίας. Διδακτικές σημειώσεις. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Τεκιρίδης Θεόδωρος (2010) Και οι κρίνοντες κρίνονται. Έκδοση του ΕΟΣ Κατερίνης. Αρ. Φύλλου 71, 2010 2ο τρίμηνο.
3 Αυγούστου 2014. Χορτιάτης Ν. Θεσσαλονίκης. Καταφύγιο ΣΕΟ
Αποτελέσματα Μεγάλης διαδρομής:
1. Γκεβρέκης Στάθης, Σπάρτακος Ροδόπης, Κομοτηνή 01:06:26
2. Τσολάκης Δημήτρης, Σπάρτακος Ροδόπης, Κομοτηνή, 01:06:40
3. Χορτομάρης Βασίλης, Ορειβατική Λέσχη Σερρών. Σέρρες 01:17:27
4. Μερτέκης Βασίλης, Δομοκός Λαμίας 01:48:12
Αποτελέσματα Μεσαίας διαδρομής:
1.Γεωργίου Βασιλική, ΕΟΣ Ροδόπης 01:04:20
2. Μερτέκη Χριστίνα, Δομοκός Λαμίας 01:09:12
3. Καραδημητρίου Δημήτρης Αριδαία 01:46:40
4. Καραδημητρίου Νηρέας, Αριδαία 01:57:00
5. Πολυξενίδου Αντωνία, Έδεσσα 02:28:00
6. Άννα Κωστάκη, Δομοκός Λαμίας 02:28:00
Αποτελέσματα Μικρής διαδρομής:
Αλεξάκη Χρύσα